Tisztelt Betegeink!

A bőrgyógyászati szakrendelés szünetelésének időtartam alatt előjegyzett betegeinket telefonon értesítettük.

A gyógyászati segédeszközök használatára és egyedi import alapján beszerezhető gyógyszer szedésére szoruló betegeinknek a vényeket a postai úton juttatjuk el.

Kérjük, hogy a sürgősségi ellátást ez idő alatt az alábbi bőrgyógyászati kórképek esetében vegyenek elsősorban igénybe:

Lázzal járó, bőrpírt ill. duzzanatot okozó gyulladásos bőrbetegség,

Nagy testfelületen hirtelen jelentkező bőrkiütések,
Fájdalommal járó hólyagos bőrkiütések.

Enyhébb tünetek esetén hűtőkrém, Fenistil gél, allergiagyógyszer( pl. Cetirizin) vény nélkül kapható a patikákban.

Időpontkérés a működési rend visszaállítása után lehetséges.

Vigyázzunk egymásra!

 

Megértő türelmüket megköszönve, tisztelettel:

Dr Mihucza Marianna bőrgyógyász szakorvos

 

Gyula, 2020.03.18

Kedves Betegeim, Ismerőseim!

Arra az időszakra, amíg a szakrendelésen nem tudunk személyesen találkozni, szeretnék néhány általam hasznosnak vélt tanácsot adni. Olyan gyógyhatású készítményeket, gyógynövényeket ajánlok, melyek recept nélkül megvásárolhatóak a gyógyszertárakban, vagy megrendelhetőek a neten.

Kezdjük a nőkkel: felfázásos,hólyag hurutos panaszok esetén nagyon jó tud lenni az Urzinol 3×2, majd 3×1 tabl. adagban , a Canephron 3×2 tabl., illetve az Utipro-plus 2×1 caps. Elengedhetetlen a bő folyadék fogyasztás, napi 2-3 liter, lehet benne kamillatea, esetleg hársfatea, mert ez utóbbi vizelet hajtó hatású is. A hüvely bemenet égése,gyulladása esetén hasznos lehet a Micovag Plus hüvelykúp, vagy a Vitagyn C hüvelykrém. Kerüljük a túlzottan erőteljes intim mosakodó krémeket ill. folyadékokat!

Férfiak prostata gyulladása esetén mindenképpen érdemes Prostamol Unot vagy Saballot szedni. Kiegészítésként nagyon jó a Proxelan végbélkúp éjszakára felhelyezve. A medence vérkeringését javíthatja a Detralex 3×1 tabl. Bő folyadék fogyasztás javasolt, kerülni kell a fűszeres, csípős ételeket, a tömény alkohol fogyasztását. Ha a vizelési panaszok között dominál a nehéz vizelés, sürgető vizelési inger, akkor hasznos a kisvirágú füzike tea vagy kapszula szedése, valamint a tökmagolaj minden formában.

Vesekő távozása, görcsök esetén No-spa vagy Papaverin 3×1-2 tabl. szedése javasolt, mellé Rowatinex 3×1 caps. segíti a kő távozását. Interneten lehet megrendelni a Magnegold tablettát, mely szintén a kőtávozást segítheti. Természetesen itt is nagyon fontos a bő folyadék fogyasztása, de semmiképpen nem a szénsavas üdítőké! Erős görcsöket nagyon jól tud csillapítani a forró fürdő, vagy tusolás.

Természetesen nem szűnő vagy rosszabbodó panaszok esetén az ügyeleti rendszer segítséget nyújt, de remélem az elkövetkező időszakban erre minél kevesebbszer lesz szükség!

Vigyázzanak, vigyázzatok magatokra!

 

                                                                        dr.Bartóki László, volt és leendő urológus.

Gyula, 2020.03.17.