A meningococcus fertőzéssel szemben többféle oltóanyag áll rendelkezésre. A meningococcus 3 és C elleni védőoltás javasolt csecsemőknek, serdülőknek, fiatal felnőtteknek. Azoknak, akik csecsemő vagy kisgyermek korban már részesültek védőoltásban és azóta legalább 5 év eltelt ajánlott egy újabb védőoltás felvétele.

Csecsemőkorban az alapimmunizáláshoz 2 oltás felvétele szükséges 3 és 5 hónapos korban, majd 12 hónaposan egy emlékeztető oltás ajánlott.

Amennyiben gyermeke külföldi tanulmányutat vagy más kontinensre illetve az ERASMUS országokba ( Anglia, Hollandia, Málta) kirándulást vagy hosszabb tartózkodást tervez, javaslott a quadrivalens meningococcus konjugált vakcina felvételét. A serdülők és a fiatal felnőttek részsére a fenti oltóanyag bármelyikéből 1 oltás beadása elegendő a megfelelő védelem kialakításához.

Meningococcus betegség:

A kórokozó a Neisseria meningitidis gennykeltő, tokos baktérium. Cseppfertőzéssel kerül az emberi szervezetebe és bejutva az érpályába ott súlyos véráramfertőzést, az agyhártáykon pedig gyulladást okoz. Az agyhártyagyulladás életet veszélyeztető állapot, amely szerencsés sestben antibiotikummal gyógyítható, de maradandó károsodást, szellemi fogyatékosságot, süketséget, vakságot, végtagok elvesztését okozhatja. A véráramfertőzés órák leforgása alatt a beteg halálát eredményezi. A legveszélyeztetettebb korosztályok az 5 év alattiak- a serdülők, és a fiatal felnőttek. A baktérium gyakran kimutatható az egészséges emberek orrüregének és garatjának nyálkahártyáján. A kórokozó-hordozás aránya fiataloknál magasabb, felnőtteknél alacsonyabb. A tünetmentes hordozás nem veszélyes, sőt segítheti a természetes védettség kialakulását, viszont egy felső légúti vírusfertőzés során a baktérium átjuthat a nyálkahártyán. A betegség cseppfertőzéssel terjed, leginkább szoros kontaktus, kollégium, együtt szórakozás, zsúfoltság során.

Az oltóanyag már 2 hónapos kortól beadható, élő kórokozót nem tartalmaz, és hosszú távú védelmet biztosít minden krosztálynak.